Shojomanga

Shojomanga is bedoeld voor meisjes tussen de 10 en 18 jaar. 'Shojo' betekent in het Japans 'klein meisje'. Het is de tegenhanger van 'shonen'. Waar in shonen actie een belangrijk onderdeel is van het verhaal, is in Shojomanga het verhaal juist belangrijker. Binnen het  genre worden er ook meerdere genres onderscheiden, namelijk romantiek, (historische) drama, fantasie, komedie en school. Magical girls is een typisch Japans genre. Bekende Shojo manga zijn:

  • Fruits Basket
  • Mermaid Melody
  • Sailor Moon
  • Full Moon wo Sagashite
  • Cardcaptor Sakura

Streng genomen wordt shojomanga gepubliceerd in zogenaamde shojomanga magazines (tijdschriften gericht op jonge meiden). Zulke tijdschriften worden met enige regelmaat gepubliceerd, bijvoorbeeld wekelijks, maandelijks, of per kwartaal. Enkele shojomanga tijdschriften zijn Shueisha, Kodansha, Shogakukan, en Hakusensha. Enkele varianten verschijnen zelfs online.

De geschiedenis van shojo manga

De shojomanga magazines werden voor het eerst geïntroduceerd in 1903. In 1910 begonnen er simpele manga's van circa 1 pagina te verschijnen in deze tijdschriften. Tegen de jaren '30 echter, waren deze strips al essentieel in deze meidentijdschriften. Na 1938, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, begonnen de strips langzaam te verdwijnen. Tot 1960 waren er veel meer mannelijke stripartiesten dan vrouwelijke stripartiesten. Het waren dus ook de mannen die de strips voor meidenmanga tekende. Dit was een behoorlijke uitdaging. Midden in de jaren '60 kwam er een vrouwelijke artiest in beeld, Yoshiko Nishitani, en zij zorgde voor een nieuwe draai aan het genre shojo manga. Ze tekende bijvoorbeeld Japanse tieners die verliefd waren. Na 1970 hadden vrouwen duidelijk de overhand wat betreft het tekenen van shojo manga, en sindsdien zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke shojomanga artiesten.